joi, 28 martie 2013

Gem de portocale, cu mar si mirodenii

Gem de portocale 

GEM DE PORTOCALE!

Un gem grozav, ideal la ceas de sarbatoare, aromat si parfumat...

Ingrediente:

portocale FARA SAMBURI (cam 3 kg)
mar (2-3 bucati)
coaja de portocala (de la vre-o 2 portocale)
scortisoara (pulbere sau bete)
cuisoare
pudra de ghimbir
anason stelat
zahar/indulcitor


Reteta nu este complicata doar ca necesita ceva timp si rabdare.
Decojesti portocalele, apoi le toci (cubulente medii) si le arunci intr-o cratita.
TIPS: e grozava cratita cu fundul dublu, nu se lipeste, isi vede de fiert fara sa stau sa o pandesc :) ...
Aruncam in cratita si niste cubulete medii de mere, coaja de portocala.
Eu personal nu pun apa, portocalele vor lasa zeama suficienta.
Se adauga mirodeniile, zahar (am pus cam 1,5 kg) sau pe stilul clasic 1:1, depinde cat cantaresc portocalele decojite. Eu tind sa pun cat mai putin zahar.
Poti adauga Pectina (mix pentru dulceturi si gemuri) daca consideri necesar, sau vrei sa reduci cantitatea de zahar.
O lasi la fiert, la foc mic o ora jumate, spre doua, verifici sa nu ramana fara zeama.
Cand a scazut suficient, scoatem mirodeniile foarte mari: anason, betele de scortioara, cuisoarele (ce putem).
Se transfera gemul in borcane pregatite in prealabil, se inchid se lasa 5 minute pe capac (cu fundu'n sus), apoi se depoziteaza in niste paturi si se lasa cel putin 24 de ore la racorit, sa se raceasca incet...

Si cam gata, este absolut delicios, ceva cu totul special....

Apropo, cel mai bun sezon pentru acest gem este decembrie, ianuarie cand sunt portocale din abundenta ...

Cu drag,byDina









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu